Etiquetes

diumenge, 20 d’octubre del 2013

Prehistòria i edat antiga a Eivissa

Aquí teniu un petit resum de l'època de la prehistòria i l'edat antiga a la nostra illa. Està agafat de la viquipèdia, per si voleu saber més

Prehistòria i edat antiga a Eivissa 

Fins els anys 70 del segle XX es va pensar que l'illa d'Eivissa hauria estat deshabitada abans de l'arribada dels fenicis el s. VIII aC. Però l'aparició de les pintures rupestres de la cova de ses Fontanelles, junt a l'existència del monument megalític de Ca Na Costa a Formentera van fer que aquesta opinió canviés. Amb tot, actualment s'especula amb com hauria estat la població prehistòrica illenca ja què no se'n sap res i en tot cas, sí se sap que no eren baleàrics (els habitants de Mallorca i Menorca creadors de la cultura talaiòtica).
Els fenicis arriben a l'illa el s. VIII aC, a la que anomenen i-busim (illa del pi) i s'estableixen al poblat de sa Caleta (del qual en queden restes arqueològiques). El 654 aC funden la ciutat d'Eivissa al Puig de Vila i estableixen la seva necròpoli al Puig des Molins, que té més de 3000 hipogeus. Normalment els fenicis establien colònies a la costa per a comerciar amb els pobles indígenes però no ocupaven el territori de l'interior. Això no ocorre a Eivissa, que va ser fortament poblada pels fenicis i que presenta restes importants a molts punts de l'illa. Destaquen els santuaris de s'Illa Plana i la cova des Culleram. L'illa, sense recursos naturals llevat de les salines que ja es comencen a explotar, presenta gran valor estratègic i és comercialment molt important. Els fenicis posen a l'illa el nom de i-busim que significa illa del pi, i els grecs pityussa. Va passar al control de Cartago al segle V aC. La població púnica va ser important doncs s'han trobat 4000 tombes púniques al cementiri de Puig de Molins.